» etusivu
» historia
» diskografia
» keikat
» lehdistölle
» vieraskirja
» linkit

Historiaa

J. Jyrä on 60-luvulla Vaasassa syntynyt ja sittemmin seinäjokelaistunut musiikintekijä.

Eka rundi

Laulajan ura alkoi 5-vuotiaana seinäjokelaisen kenkäkaupan avajaisissa. Tämän jälkeen hän vetäytyi keikkatauolle, joka jatkui aina 80-luvun alkuun saakka. Syksyllä 1981 J. Jyrä suoritti ensiesiintymisensä gospelartistina.

Litostroton

Samana syksynä 1981 alkoi toimia orkesteri nimeltä Litostroton. Alkumetrit Litostrotonin historiassa olivat lähinnä kuulijan piinaa. Taitojen kasvaessa soitto alkoi saada musiikille tunnusomaisia piirteitä ja tultiin jopa vaiheeseen, jossa orkesteri todistettavasti soitti yhtä aikaa samaa biisiä. Tämä orkesteri toimi eri kokoonpanoissa 80-luvun lopulle saakka. Musiikin tekeminen oli tällöin mukavaa harrastelua, johon suhtauduttiin vain ajoittain vakavasti.

J-Blue

90-luvun alussa J. Jyrä ja Antti Ikola perustivat J-Blue -nimisen bändin, jonka meriitteihin ei kuulunut kaupallisia äänitteitä. J-Bluen soittajat jakaantuivat kuitenkin musiikkibisneksessä hyviin "virkoihin": J-Blue -perheen poikia on vilahdellut mm. Kirkan, Aki Sirkesalon, Lenni-Kalle Taipaleen, Pave Maijasen, Exitin, Bumtsibumin, Kaija Kärkisen ja Kaija Koon riveissä.

J-Bluesta J. Jyräksi

Vuonna 1994 olosuhteiden muuttuessa musiikkia alettiin tehdä J. Jyrä -nimellä. Ammatillista näkökulmaa edusti Antti Ikola, joka oli ollut jo pitkään Jyrän biisintekokumppani. Tämä yhteistyö poiki neljä kappaletta sisältävän Viimeisen jälkeen -äänitteen.

Kohti Kummaa maailmaa

90-luvun lopulla syntyi ajatus pitkäsoiton tekemisestä. Lauluja syntyi paljon ja demoilla kiusattiin niin ystäviä kuin alan levyn julkaisua harjoittavia tahoja. Laulujen matalaprofiilisuus osoittautui monille tahoille ylittämättömäksi ongelmaksi. Viimein Suomen Lähetysseura (Profile Records) osoitti halukkuutta äänitteen julkaisuun. Monien vaiheiden jälkeen kesällä -99 julkaistiin Kumma maailma -levy. Biisit ulottuvat sodan ja rauhan teemoista henkilökohtaisiin, koskettaviin tunnelmapaloihin rockin, bluesin ja balladin sävelin.

Kaunis maa, köyhän ikävä

Syksyllä 2000 alkoi uuden materiaalin kasaaminen uusin voimin. Tuottajaksi ja lauluntekokumppaniksi ajautui vanha duo-kaveri Markus Koskinen, joka on vaikuttanut 90-luvun alussa huippusuositussa Pepe & hyvä olo-orkesterissa. Yhteistyö Koskisen kanssa ei ole uusi asia; hänen materiaaliaan löytyi jo Kumma maailma -levyltä.
Kaunis maa, köyhän ikävä poikkeaa hieman edellisestä levystä. Sovituksissa lähestymistapa on akustisempi, mutta kuitenkin popahtava. Poikkeuksena edelliseen on runsas jousien käyttö. Jousisovituksista vastaa J. Jyrän vuosien takainen yhteistyökumppani Antti Ikola. Kaunis maa, köyhän ikävä -levy on sekoitusta kansanlaulunomaisista melodioista ja nykyaikaisesta pop-musiikista. Tekstimaailmansa puolesta levyllä on enemmän rukouksen ja hoitavuuden maisemaa kuin edeltäjällään.